TIP Presto Caffé
Nastavením italské extrakce se přiblížíte profesionální přípravě kávy pomocí pákového kávovaru. Seřizovacím šroubem mlýnku nastavíme hrubost mletí na stupeň 0-1 ze 7-11 možných. Italská extrakce se projeví extra tenkým proudem cremy, který takřka neobsahuje vodu a zpočátku 1-2x odkápne. Výsledkem bude dokonalá káva tmavší barvy lískového oříšku s perfektní strukturou bez teček. Silně pronikavé aroma vytáhne z kávy vše, co je v ní ukryto. Velmi výrazná chuť snoubí veškeré nuance kávové směsi včetně ovocných podtónů. Italskou extrakci doporučíme všem uctívačům ristretta a silného espressa.
- Stupeň hrubosti 0-1 ze 7-11 možných.
- Síla nápoje - silná až extra silná.
- Dvojitá dávka nápoje ala caffé doppio.
- Objem šálku do 20 - 30 ml.
Baristův TIP: Jednotlivé změny hrubosti/jemnosti mletí nastavujte maximálně o 1-2 stupně a vždy za chodu mlýnku, změna se projeví až po několika porcích kávy. Espresso by do šálku ale nemělo jen nakapat! |
Baristův TIP2: Gramáž velmi ovlivní proces extrakce. Doporučujeme 8-10 g na 1 šálek kávy. Toho docílíme nastavením kávovaru pomocí tlačítka síly nápoje na nejvyšší možné stupně, které prodlouží čas mletí. Některé přístroje mají na seřízení gramáže samostatný stavitelný šroub nebo páčku (viz. Návod k obsluze kávovaru). |